Не ги фрлајте соковите и стврднатите масти полни со вкус и арома кои остануваат во тавата од печењето на месото. Наместо тоа, користете ги за вкусен сос на база на сенф. За подготовка, секој подобар сенф ќе ви помогне, а можете да користите и зрнест, која ќе даде фина текстура. Можете исто така да додадете билки како мајчина душица, а куркумата или мешавината од зачини како за’атар исто така ќе делуваат совршено.
Состојки:
2 лажици путер
1 лук
60 ml вермут или коњак
360 мл шлаг без шеќер
1 и ½ лажица квалитетен сенф
1 лажичка мед (по избор)
1 лажица ситно сечкана мајчина душица
Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Откако ќе го испечете стекот или месото, извадете го од тавата и исклучете го огнот малку да се излади (5-6 минути).
Додадете го путерот и ситно сечканиот лук и повторно вклучете го огнот за да се одржи средно-висока температура. Пржете ги лукчињата додека не станат транспарентни (околу 4-5 минути).
Внимателно додадете го вермутот или коњакот и варете 3-4 минути или додека алкохолот не се намали на половина.
Додадете крем и мед и оставете го полека да се готви. Гответе додека не добиете конзистентност на густо тесто за палачинки.
Тргнете го од оган, но додека сосот е уште топол, измешајте ги сенфот и мајчината душица. Вкусете и додадете сол и бибер по вкус.