Научниците докажаа нови придобивки од јогуртот.
Веќе е познато дека станува збор за многу пожелна храна како дел од ручекот или вечерата, но новото истражување покажува дека нејзините хранливи својства се непроценливи за добар имунитет.
Израелска студија открила дека пробиотиците во јогуртот всушност можат да го намалат воспалението и да го зајакнат имунитетот, пишува Eat This.
За љубителите на овој пијалок, тоа е одлична вест.
Двајца истражувачи кои спроведоа универзитетско истражување во Израел откриле дека молекулите од пробиотици во кефир, што е течен пијалок многу сличен на јогуртот, значително го намалуваат нивото на инфекција со агенсот што предизвикува колера.
Во следната студија, научниците откриле дека истите молекули исто така дејствувале како антиинфламаторно дејство против некои модели на вирусни заболувања.
– За прв пат, нашето истражување фрла светло на механизмот со кој пробиотиците ферментирани со млеко можат да заштитат од патогени инфекции и да му помогнат на имунитетниот систем, рече професорот Раз Јелинек, потпретседател за истражување и развој на универзитетот Бен Гурион во Негев
Ова веројатно ќе доведе до нови истражувања за поголемо разбирање, но во меѓувреме, наодите од оваа студија би можеле да бидат уште една причина зошто ќе консумирате јогурт.