Ако сакате јаболка, тогаш од ова овошје, кое се подготвува со лиснато тесто, можете да направите вкусен десерт.
Состојки:
500 гр лиснато тесто
700 гр јаболка
80 гр суво грозје
50 гр ореви
10 гр шеќер
25 мл сок од лимон
10 гр ванилин-шеќер
жолчка
лажица шеќер
Подготовка:
Расукајте го лиснатото тесто. Во средината на кората ставете рендани јаболка измешани со шеќер, сок од лимон, суво грозје, ореви и ванилин-шеќер.
Краевите од тестото спојте ги преку филот, избодете го тестото со вилушка на неколку места, премачкајте го со жолчка и ставете го во сад кој претходно сте го измиле со ладна вода.
Се пече на температура од 225 степени околу половина час. Пред сервирање посипете со шеќер во прав.
Уживајте!