Костенот е задоволство поради кое можеби најмногу ѝ се радуваме на есента, а малку е познато дека тој е вистинско богатство кога се работи за здравјето.
Во 100 грама костени има 131 калорија, но и многу, многу повеќе!
Зошто треба да јадеме костени?
Од витамини, најзастапен е витаминот Ц (26,7 мг.), потоа Е, А и витамините Б комплекс, а од минералите најмногу содржи калциум, магнезиум (дури 54 милиграми!), цинк, железо, бакар и манган.
Да не мислевте дека тоа е сè? Грешка – затоа што костенот има и омега-3 и омега-6 масни киселини и сите есенцијални амино киселини!
Ова овошје со богат вкус е богато со протеини, влакна и масти, а е многу популарно. Брзо дава чувство на ситост, прави чуда за кардиоваскуларното здравје, здравјето на дигестивниот систем, се користи во исхраната на дијабетичари, лица со висок крвен притисок, анемија и луѓе чувствителни на глутен, ги зајакнува коските и забите, ги стимулира функциите на нервниот систем…
Како да испечеме костени во рерна?
Многу вкусен печен костен може да се подготви и дома, а за тоа не ви треба ни посебен сад за печење, односно тавче со дупчиња, можете да ја искористите било која стара голема тава!
Откако добро ќе ги измиете и исушите костените, со остар нож направете засеци на средината на секој костен. Наредете ги во тенџере, покријте ги со малку вода и додадете прстофат сол. Штом водата зоврие, веднаш извадете ги костените од шпоретот, префрлете ги од тенџерето во тава и ставете ги во рерна загреана на 220 степени.
Доволно е да ги печете костените околу 15 минути, а потоа да ги покриете со крпа или да ги ставите во затворен пластичен сад или кеса. Оставете така да отстои десетина минути за поубаво да ја излупите кората.
На здравје!