Тоа е неизбежен дел од здравата исхрана на запад, а во последните години стана редовно во нашите супермаркети, па се вовлече и во нашите кујни! Надалеку е познато по бројните здравствени придобивки, многу вкусно, но како точно се јаде авокадото?
Тропското овошје авокадо потекнува од Централна Америка и Мексико, а пристигнало во Северна Америка, поточно во Калифорнија, со астечкото име ahuacate, кое тамошното население не го изговарало лесно. Затоа, по неуспешен обид да се „прифати“ името „алигаторска круша“, со текот на времето, ова овошје го добило името – авокадо.
Неговото интересно име и изглед секако го издвојува, но авокадото се здоби со популарност поради неговата хранлива вредност. Во 100 грама плод има 160 калории, како и:
2 грама протеин
8,53 грама јаглени хидрати
0,66 грама шеќер
6,7 грама влакна
14,66 грама масти и од тоа
2,126 грама заситени масти.
Покрај тоа, плодот е богат со хранливи материи, а најмногу има фолна киселина, калиум, витамини Ц, К, Б5 и Б5. Поради сето тоа идеален е за луѓе кои имаат проблеми со срцето, а познато е и антиканцерогеното дејство на авокадото. Посебно е популарно во диетите бидејќи има висок процент на влакна, поради што побавно се вари и по конзумирањето на ова овошје чувството на ситост трае подолго, а покрај тоа има многу малку шеќер и низок гликемиски индекс.
Како да јадете авокадо?
Постојат безброј начини за користење на ова овошје во исхраната, како основен оброк, додаток на оброците, во пијалоци…
Како салата
Авокадото исечкајте го на парчиња и зачинете го по вкус – сол, бибер, оцет, лимон, масло, мелен пипер, оригано, босилек… Што и да одберете, нема да погрешите!
Полнето авокадо
Исечете го авокадото по должина, извадете ја семката и ставете туна на двете половини. Печете во загреана рерна на 220 степени дваесетина минути, па зачинете по желба.
Како дел од омлет
Додека се матат јајцата за омлет, се додава авокадото исечкано на коцки и се пржи како и секој омлет.
Во колачи
Кремастата текстура го прави авокадото совршена состојка во сладолед, торти и колачи, а често се користи во веганските рецепти како замена за путер.
Како намаз
Исечете го авокадото по должина, а потоа со лажица извадете го месниот дел, додадете сок од лимон и направете пире. Потоа додадете прстофат сол и бибер и добивате здрав намаз.
Како замена за мајонез
Авокадото е одлично за сос кој би го заменил мајонезот во салатите!
Во чорба
Во секое чорбесто јадење, авокадото може да делува како вкусна состојка што го прави оброкот уште поздрав, а благодарение на неговата кремаста структура, идеално е да го користите ова овошје за потаж. Најдобро оди со спанаќ и целер.