Ако не сакате да купувате леб, тогаш можете да си направите домашно тесто кое на сите им успева од прв пат.
Потребни состојки:
200 грама путер
110 милилитри масло
2 јајца
1 лажичка сол
2 кесички прашок за пециво
720 грама брашно
Во сад измешајте млеко, вода, масло, растопениот путер и белката. Соединете, па истурете 600 грама брашно, сол и прашок за пециво.
Се меша со шпатула, па се додава остатокот од брашното (120 грама) и се замесува тесто.
Префрлете го на набрашнета површина и кратко замесете го, па ставете го во добро намрсена тава.
Потоа изматете ги жолчките и премачкајте го тестото, а по желба направете шара со вилушка влечејќи ја преку тестото.
Испечете ја погачата во загреана рерна на 200 степени додека не порумени.
Оставете да се излади, па исечете.