сабота, 11. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Кечап, мајонез или сенф: Како вашиот омилен сос ви влијае на здравјето?

Кечап, мајонез или сенф: Како вашиот омилен сос ви влијае на здравјето?

Сосовите што ги јадеме може да имаат корисен ефект врз нашето здравје.

Нутриционистот Сигне Сванфелд ги сподели здравствените придобивки од популарните сосови кои луѓето најчесто ги консумираат со своите оброци.

Кечап

Откриено е дека лутиот кечап потенцијално ја зголемува плодноста кај мажите. Антиоксидантот ликопен, кој им ја дава бојата на доматите, може да го зголеми бројот на сперматозоиди до 70 отсто, покажа студијата спроведена на Универзитетот Шефилд.

Една американска студија од 2002 година на 47.000 мажи покажа дека јадењето кечап два или повеќе пати неделно, исто така, може да го намали ризикот од развој на рак на простата за околу 20 проценти.

Сепак, Signe предупредува дека кечапот може да содржи големи количини на додадени шеќери. Таа вели: „Ако сакате да го намалите внесот на шеќер, пронајдете бренд без шеќер или со намален шеќер“.

Сенф

Сенфот се смета за еден од најстарите познати сосови во светот, а историските записи сугерираат дека бил измислен во древниот Египет.

Сенфот е полн со селен и магнезиум, кои може да имаат антиинфламаторни својства. Некои студии, исто така, открија дека семето од синап може да заштити од бактерии и габи како E. coli.

Сепак, други студии тврдат дека сенфот нема заштитни ефекти. Дополнително, некои варијации на сенф може да бидат богати со сол, па затоа треба да се јаде умерено.

„Високиот внес на натриум може да го зголеми крвниот притисок и да доведе до кардиоваскуларни болести“, предупреди Сигне.

Од друга страна, послаткиот сенф содржи висок процент на шеќер, кој исто така може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и зголемување на телесната тежина.

Мајонез

И покрај тоа што се смета за нездрав поради неговата висока содржина на масти, мајонезот е направен од хранливи состојки.

„Мајонезот традиционално се прави од растително масло и јајца, а двете намирници се хранливи. Маслото содржи незаситени здрави масти, а јајцето обезбедува протеини, како и хранливи материи како витаминот Д“, рече Сванфелд, а пренесува The Sun.

Мајонезот, исто така, има висока концентрација на витамин Е, за кој една студија покажа дека може да ги заштити жените во постменопауза од мозочен удар. Истражувачите од Интергрупата во Аризона и Универзитетот во Минесота открија дека жените во постменопауза со значителни количини на витамин Е во нивната исхрана имаат помала веројатност да умрат од мозочен удар. Најконцентрираниот извор на храна на витамин Е што го консумирале групата жени во студијата бил мајонезот.

Така, како и со сите добри работи во животот, умереноста е клучна.