Витаминот Е е хранлива материја растворлива во масти, што значи дека му се потребни масти за да се апсорбира. Главно функционира како антиоксиданс или корисна молекула која се бори против слободните радикали.
Хранливите материи како што се витаминот Ц и витаминот Д често се наведуваат како основни хранливи материи за здравје и долговечност. Меѓу другите клучни здравствени придобивки, овие витамини се неопходни за имунолошката функција. Но, што е со другите важни хранливи материи, како витаминот Е? Можеби нема да привлече толку внимание како другите витамини, но овој витамин богат со антиоксиданси е исто толку клучен за вашето здравје.
Витаминот Е е хранлива материја растворлива во масти, што значи дека му се потребни масти за да се апсорбира. Главно функционира како антиоксиданс или корисна молекула која се бори против слободните радикали.
Ова се здрави извори на витамин Е:
Јаткасти плодови
Бадемите се еден од најдобрите извори на витамин Е, а потоа лешниците, вели Маја Фелер, регистриран диететичар, нутриционист и автор на книгата Eating from Our Roots: 80+ Healthy Home-Cooked Favorites from Cultures Around the World.
„Една шака бадеми содржи околу 7 милиграми витамин Е, додека истото количество лешници содржи околу 4 милиграми. Овие јаткасти плодови се исто така одлични извори на здрави влакна и незаситени масти здрави за срцето“, вели Фелер.
Семиња
Следниот пат кога ќе посакате нешто крцкаво, посегнете по семето од растенијата. Семките од сончоглед се особено богати со витамин Е. Тие исто така содржат многу други хранливи материи како што се железо, калциум, магнезиум и растителни влакна. Семките од сончоглед (и општо семките од растенија) додаваат вкус и текстура на јадењата како овесна каша, јогурт, салата и супа.
Масла од јаткасти плодови и семиња
Бидејќи семките и јаткастите плодови содржат витамин Е, не е изненадување што нивните масла се исто толку вредни за внимание. Сончогледовото масло и маслото од пченични никулци се особено богати со хранливи материи, иако имаат различни намени. Сончогледовото масло е стабилно масло, па може да се користи за готвење на висока температура. Од друга страна, маслото од пченични никулци има помала точка на горење, па затоа треба да се користи во преливи за салати или да се додаде во свежо подготвени јадења.
Лиснат зеленчук
Има многу да се сака во лиснато зеленило. Тие се разновидни, вкусни и преполни со витамин Е. Некои од најдобрите опции вклучуваат спанаќ и блитва. Дури и лиснатите врвови на репата го содржат овој витамин. Обидете се да ги додадете во супи или чорби веднаш на крајот од готвењето.