Јагодата содржи голем број корисни состојки. Освен што се вкусни, тие се и полни со витамини и андтиоксиданси. Ова се главните предности кои јагодата која е позната како кралица на овошјето.
Ги согорува насобраните масти
Црвената боја на јагодите содржи антоцијанини кои го стимулираат топењето на мастите.
Го подобрува помнењето
Истражувања покажале дека краткорочното помнење може да се подобри за 100 проценти со редовна консумација на јагоди.
Малку калории, многу влакна
Сто грама јагоди содржат само 33 калории и 58 мг витамин Ц. Јагодите се преполни во влакна кои му се потребни за организмот.
Го ублажуваат воспалението
Јагодата го намалува нивото на Ц-реактивниот протеин во телото кој укажува на воспаление.
Кардиоваскуларни болести
Го намалкуваат нивото на лошиот холестерол во телото, а тоа до воведува до намалување на ризикот од појава на кардиоваскуларни болести.
Ги засилуваат коските и имунитетот
Калиумот, витамините К и Ц и магнезиумот кои се важни за имунитетот и здравјето на коските ги има во јагодите. Јагодите имаат повеќе Ц витамин од портокалот или лимонот.
Добри се за здравјето на очите
Помагаат во борбата со ракот
Витаминот Ц во јагодите е еден од антиоксидансите кои помага во превенција на ракот. Нејзините состојки помагаат да се намалат бројот на зафатени ќелии кај лицата кои веќе се заболени.