сабота, 25. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

КРЦКАВ ОД НАДВОР, МЕК ОД ВНАТРЕ! Похован кашкавал кој се топи во устата

КРЦКАВ ОД НАДВОР, МЕК ОД ВНАТРЕ! Похован кашкавал кој се топи во устата

Мезе во кое ќе уживаат сите членови на домаќинството и гостите, похован кашкавал кој се топи во устата.

СОСТОЈКИ:

500 гр кашкавал (како гауда)
3 јајца
100 гр презла
100 гр брашно
500 мл масло за пржење

Подготовка:

Исечете го кашкавалот на стапчиња или листови со дебелина од околу 1 см. Во една чинија ставете брашно, во друга презлата, а во третата изматените јајца со малку сол. Се валка кашкавалот во јајцата, па во брашното, па во презлата, па повторно во јајцата, па во презлата.

Пред пржење ставете ги во замрзнувач еден час за да се растопи рамномерно. Пржете на врело масло на умерен оган 5 минути, превртивајќо ги од сите страни да поруменат.