среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Латиноамериканско печиво готово за миг

Латиноамериканско печиво готово за миг

Доколку сте љубители на проја, ова неодоливо печиво со потекло од Латинска Америка ќе ви стане омилен појадок!

Алмохабана е вид пченкарен леб кој се прави со многу сирење, обично куахада, сирење од овчо млеко, но може да користите било какво.

Рецептите варираат од земја до земја, а во Колумбија најчесто се подготвува со претходно зготвено пченкарно брашно, додека во Порторико и Шпанија веројатно ќе ви се сервира слатка варијанта на алмохабана.

Колку е популарно ова пченкарно печиво покажува и фактот што секој октомври во порториканскиот град Ларес се одржува фестивалот Алмохабан.

Состојки:

– 1 ¼ шолја претходно варено пченкарно брашно;
– 3 чаши урда;
– 1 чаша рендана моцарела;
– 2 лажици путер;
– 1 лажичка прашок за печиво;
– ¼ лажичка сол;
– 4 супени лажици полномасно млеко;
– 2 јајца.

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Пченкарното брашно и кашкавалот измешајте ги, ставете ги во блендер додека убаво не се соединат.

Потоа додадете ги јајцата, путерот, прашокот за печиво, млекото и солта и сè убаво измешајте додека не добиете хомогена смеса. Поделете на осум парчиња со еднаква големина и обликувајте топчиња. Се редат во плех кој е претходно подмачкан или обложен со хартија за печење.

Печете околу половина час. Послужете ги топли со јогурт или кисело млеко.

На здравје!