Високиот крвен притисок, медицински познат како хипертензија, може да најавува сериозни здравствени проблеми. За да се намали ризикот од висок крвен притисок, истражувањето објавено во Британскиот медицински журнал (BMJ) сугерира избегнување компири.
Висок крвен притисок значи дека вашето срце треба да работи понапорно и да пумпа крв. Ако не се лекува, може да доведе до срцеви заболувања, циркулаторниот систем и срцев удар. Можете да го намалите крвниот притисок со едноставно прилагодување на вашата исхрана.
Сепак, се покажа дека одредени диететски производи можат да бидат контрапродуктивни. Едно од изненадувачките откритија е дека компирот подготвен на одредени начини може да ја зголеми вредноста на крвниот притисок. Ова е заклучокот на студијата објавена во Британскиот медицински журнал (BMJ).
– Откривме дека поголемиот внес на печен, варен или пире од компири и помфрит го зголемува ризикот од хипертензија – велат истражувачите.
Жените се особено изложени на ризик, истакнаа истражувачите, иако студијата покажа дека биле засегнати и двата пола. Потрошувачката на компири четири пати неделно, според ова истражување, е поврзана со повисоки стапки на хипертензија.
Откритијата се базираат на преглед на повеќе од 187 000 мажи и жени во три големи студии во САД. Истражувачите го споредиле здравјето на оние кои јаделе компири четири или повеќе пати неделно со оние кои го правеле тоа само еднаш месечно.
Првиот беше поврзан со поголем ризик од хипертензија кај учесниците во сите три студии, велат истражувачите.
– Овие откритија имаат многу важни последици за јавното здравје, бидејќи не ги поддржуваат потенцијалните придобивки од вклучувањето компири како зеленчук во исхраната, но потенцираат штетен ефект кој е во согласност со високите ефекти на јаглени хидрати забележани во студиите, рече Бригам Авторки на болницата.
За да се намалат ризиците, тие советуваат компирот да се заменува што е можно почесто со зеленчук без скроб, оној што содржи помали количини јаглехидрати, како што е зелениот зеленчук со лисја.
Сепак, научниците не измериле внес на сол, што може да влијае на нивните откритија.
За време на објавувањето на резултатите од оваа студија, Викторија Тејлор, постар диететичар од Британската фондација за срце, ги доведе во прашање нивните заклучоци.
– Овој вид на студии може да ја покаже само поврзаноста, а не причината и последиците. Затоа, не можеме да заклучиме дека компирот предизвикува висок крвен притисок и не можеме да ја објасниме причината за ефектите што се гледаат во студијата кај поголемите потрошувачи на компири – истакна Тејлор.
Иако поголема потрошувачка на компири, како што се пире од компири или помфрит, беше поврзана со висок крвен притисок, сепак е можно други фактори во исхраната или начинот на живот да влијаат на резултатите, заклучи таа.
Храна со малку маснотии, која вклучува многу растителни влакна, како интегрален ориз, леб и тестенини, како и многу овошје и зеленчук, исто така, помага во намалување на крвниот притисок, потсетува британската Национална здравствена служба.