вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Лубеница и сирење: Рецепт за неочекувано добри раженчиња на скара без месо

Лубеница и сирење: Рецепт за неочекувано добри раженчиња на скара без месо

Халуми е полутврдо бело сирење направено од овчо, козјо и кравјо млеко. Иако неговата текстура е слична на моцарела, нема многу сличност со неа. Имено, се работи за сирење кое не се топи и не се распаѓа, поради што многумина го подготвуваат на скара.

Можете да комбинирате халуми со коцки лубеница за да добиете вкусни раженчиња. За овој рецепт ќе ви требаат и зачини како ароматичен сумак и цимет, коријандер и кајен пипер.

Раженчињата испечете ги на скара – дефинитивно држете ги подалеку од директна топлина, или пак подгответе ги на грил тава. Во продолжение прочитајте како се подготвуваат овие неочекувано вкусни раженчиња.

Состојки:

400 гр сирење халуми
400 гр исечена лубеница
1 лажичка коријандер
1 лажичка зачин сумак
1 лажичка кајен пипер
½ лажичка цимет во прав
сол и црн пипер по желба

Подготовка:

Потопете ги дрвените стапчиња за јадење во ладна вода околу 30 минути пред да планирате да го направите ова јадење или алтернативно, користете метални раженчиња.

Лубеницата и сирењето исечкајте ги на приближно исти парчиња и залепете ги на стапчиња.

Во помал сад измешајте ги зачините: коријандерот, сумакот, кајенскиот пипер, циметот, солта и обичниот бибер и притиснете ги во подготвените раженчиња.

Испечете ги раженчињата на скара или на тава. Печете ги околу две до три минути од секоја страна додека кашкавалот не омекне и добие темна боја.

Послужете ги топли! Добар апетит!