Германски научници открија досега непознат извор на витамин Д2, кој е толку важен за здравјето во какаото и какао производите.
Најмногу витамин Д2 содржи какао путерот и црното чоколадо.
Витаминот Д се дели на два типа – Д2 и Д3. Д3 се произведува од кожата под дејство на сонцето. На овој начин луѓето добиваат 90 проценти од потребното количество. Остатокот доаѓа со храна – мрсна риба или јајца. Витамин Д2 има во печурките.
Научниците од Институтот „Макс Рубнер“ и Универзитетот „Мартин Лутер“ ја утврдиле содржината на витаминот Д2 во какао производите со мас-спектрометрична анализа.
Недостатокот на витамин Д2 предизвикува не само остеопороза, но и го зголемува ризикот од респираторни заболувања.
Одржување на потребното ниво на витаминот Д2, освен што го зајакнува имунитетот, ја зголемува ефикасноста на мозокот. Тоа ја зголемува издржливоста и обезбедува расположение.