Оние кои се сеќаваат на Југославија, секогаш со задоволство се сеќаваат на таа земја и на луѓето кои веќе ги нема, а она што останува, покрај бројните спомени, се различни искуства од детството, како и мириси кои нè потсетуваат на една безгрижна ера.
Во тие години немаше дете кое не уживаше да јаде југословенски гибаници за појадок, а ако на тоа додадете и кисело млеко, имате оброк од соништата. Овој рецепт сигурно ќе ве потсети на вашето растење и многуте спомени кои ги носите со себе.
Друга предност на југословенската гибаница е што не се чека тестото да нарасне, се е готово додека да трепнете!
Состојки:
500 гр брашно
120 гр свинска маст
200 мл вода
1 лажичка сол
1 јајце
200 ситно сирење
Подготовка:
Во брашното додадете сол, јајце, 100 грама маснотии и вода, па замесете средно меко тесто, кое подоцна ќе го поделите на шест дела. После тоа, одвојте го секој дел од тестото и премачкајте го со сирење за да не одите до крај до рабовите, па преклопете го и притиснете ги краевите со вилушка.
Остатокот од маснотиите растопете ги во тава и пропржете ги гибанците до златно кафеава боја.