петок, 1. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Многумина ја прават истата грешка кога варат пченка – вака се губат драгоцените состојки и својства

Многумина ја прават истата грешка кога варат пченка – вака се губат драгоцените состојки и својства

Обарена пченка е неверојатно здрава, но додека ја вариме сите ја правиме истата грешка – ја вадиме пченкарната свила од кочаните. Сепак, се препорачува пченкарната свила да се готви со пченка и да се јаде.

Еве зошто треба да јадете свила со пченка:

– Спречува формирање на камења во бубрезите
– Дејствува како природен диуретик и го поттикнува отстранувањето на вишокот течности од телото.
– Го намалува нивото на шеќер и холестерол во крвта
– Богат е со калиум, кој го поттикнува згрутчувањето на крвта

Ако не можете да јадете пченкарна свила заедно со пченка, конзумирајте ја на следниот начин – одвојте ја од пченката и сварете ја во малку вода. Процедете, а кога ќе се олади, испијте како чај.

Забелешка: Чајот од свила од пченка не се препорачува за трудници, бидејќи може да предизвика предвремени контракции.