Одлична идеја за денешниот ручек.
Потребни состојки:
5 модри патлиџани
500 г мелено месо
150 г кромид
2 чешниња лук
3-4 свежи домати
1 лажичка магдонос
Ловоров лист
Сол и бибер
100 мл маслиново масло
1 лажичка вегета
За бешамел сос
40 г путер
30 г брашно
500 мл млеко
1 лажичка пармезан
2 јајца
Сол и бибер
Начин на подготовка:
Исечете ги патлиџаните по должина, посолете ги и оставете ги да отстојат. Измијте ги со топла вода и ставете ги на хартија.
Ставете ги во тава премачкана со маслиново масло. Печете ги во рерна на 200 степени околу 15 минути.
На маслиново масло продинстајте го исечканиот кромид, а потоа и меленото месо. Додајте ги сечканите домати, ловоров лист, бибер, лукот и вегетата. Продинстајте.
Откако месото ќе омекне, додајте магдонос.
Бешамел: на растопен путер кратко пропржете го брашното, прелијте со ладно млеко и мешајте околу 5 минути. Додајте сол, бибер и пармезан.
Изладете го сосот и додајте ги претходно изматените јајца. Во огноотпорен сад наредете еден ред патлиџани, по нив распоредете дел од динстаното месо, повторно ставете патлиџани, динстано месо и завршете со ред патлиџани. Прелијте со бешамел сос. Печете на 220 степени околу 20 до 30 минути.