Доколку постите, тогаш можете да направите посна сарма со ориз. Уште кога на тоа ќе додадете проја, ќе имате комплетен ручек.
Состојки:
голема главица кромид
1 голем морков
100 гр ориз
1 голем компир
1/2 корен од целер
зачин, црвен пипер
мелен лут пипер
масло од мелен пипер
1 мала главица лук
ловоров лист
1 главица кисела зелка
Подготовка:
Измијте ја зелката малку, а потоа одвојте ги листовите и извадете го задебелениот корен. На масло пропржете го сечканиот кромид и изренданиот морков.
Додадете ги измиениот ориз и целерот и компирот исечкани на коцки. Додадете ги сите зачини, измешајте и завиткајте ја сармата. Наредете во земјен лонец, па додадете ловоров лист и уште малку искршена лута пиперка и масло.
Покријте и варете во рерна околу 2 часа. Предобро оди со топла проја.