Ако сакате скуша, сигурно ќе ви се допадне денешниот рецепт.
Можеби не е стандардна, но рибата подготвена на овој начин ќе биде сочна и неодолива.
Како и секогаш, најдобро е да се обидете и да се уверите сами!
Состојки:
3 парчиња скуша
3 чешниња лук
сол
3 лажици брашно
2 лажици переци
2 главици кромид
масло
Подготовка:
Посипете ја рибата со малку топла вода за да ја отстраните кожата. Исечете ги главите и извадете ја утробата. Добро е да се мие.
Истурете 500 мл вода и додадете 4 лажици оцет и ставете ја рибата во оцетот барем половина час. Извадете ја од оцетот, добро измијте и исцедете ја. Посолете и наполнете со издробен лук.
На фолијата ставете 3-4 лажици брашно и 2 лажици переци. Промешајте.
Расукајте ја рибата во брашно. Кромидот се сече на ребра и се посолува. Загрејте во голема тава и ставете ја рибата да се пржи, а помеѓу нив додадете го и кромидот.
Покријте и пржете. Свртете ја рибата, пропржете го кромидот малку и продолжете да ја пржите рибата
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка: