Кога ќе спомнеме крофни, веднаш помислуваме на детството. Затоа ви претставуваме оригинален рецепт за домашни крофни.
Состојки:
За тестото:
500 гр брашно
7 гр сув квасец
250 мл топло млеко
75 гр шеќер
2 големи јајца
60 гр путер (стопен)
прстофат сол
прстофат рендана кора од лимон (по желба)
За полнење и посипување:
џем по избор (кајсија, јагода, малина)
шеќер во прав
Подготовка:
Во поголем сад измешајте топло млеко и сув квасец. Оставете го квасецот да се активира и да запени 5-10 минути. Додадете го шеќерот, изматените јајца, растопениот путер, прстофат сол и ренданата кора од лимон. Добро измешајте ги сите состојки.
Постепено додавајте го брашното и мешајте додека не се добие глатко тесто. Можете да користите миксер со спирален додаток или да замесите со рака на набрашнета површина.
Тестото покријте го со крпа и оставете го на топло место околу 1-2 часа додека не се удвои. Откако тестото ќе се удвои во големина, замесете го да се ослободи воздухот. Расукајте го до дебелина од околу 1,5 см.
Исечете кругови користејќи кружен калап или чаша. Оставете ги круговите да одморат 15-20 минути. Загрејте масло во длабоко тенџере или тава на средна топлина. Маслото треба да биде доволно длабоко за крофните да пливаат во него.
Внимателно спуштете ги крофните во врелото масло со помош на лажица или специјални клешти за крофни. Пржете додека не порумени од секоја страна, околу 2-3 минути од секоја страна.
Готовите крофни извадете ги од маслото и ставете ги на хартиена крпа за да се впие вишокот масло. Кога крофните малку ќе се изладат, можете да ги наполните со џем. Наполнете го шприцот за полнење крофни со саканиот џем и ставете во секоја крофна.
Посипете ги крофните со шеќер во прав пред да ги послужите.