Ова тесто за пица мора да се проба. Единствените состојки што ви се потребни се овесно брашно и слатки компири. Ова тесто е толку здраво што всушност можете да го јадете секој ден во неделата.
Постапката за подготовка е толку едноставна што бара само неколку чекори.
За почеток, сварете ги слатките компири, направете неколку дупки во кората со вилушка и ставете ги на чинија.
Оставете ги компирите малку да се изладат, а потоа излупете ги лушпите и измерете две чаши пире од компири. Додадете го ова во садот заедно со овесното брашно и зачините по желба. Добро измешајте додека не се добие форма на топка.
Поделете го тестото на две топчиња и ставете ги во тава. Намрсете ги рацете и обликувајте ги топчињата во кори за пица, дебели околу половина сантиметар. Мокрењето на раката ќе го олесни ракувањето со нив. Тестото се пече 15 минути на 270 степени, па се вади од рерна, се додава преливот и се пече уште 15 минути.
Подготвената пица можете да ја чувате во фрижидер до три дена.