Зимницата е толку топол и убав збор. Кога одиме по улица и ни замириса на пиперка, сè автоматски запира, повеќе не ве нервира сообраќајот, гужвите или бучавата. Ајварот е еден од главните актери кога ја подготвуваме зимницата. Некој сака пикантен, некој благ, некој сака да дискутира што е вистински ајвар и тврди дека пинџур не е ајвар. Сепак, не зборуваме многу за тоа дали ајварот дебелее. Затоа решивме да ја истражиме оваа тема, па да знаете дали оваа зимска „поволност“ е добар избор доколку сакате да ослабете.
Која е хранливата вредност на ајварот?
Ќе одиме директно на поентата, нутриционистите велат дека ајварот речиси и да нема калории. Но, мораме да кажеме и дека не е особено хранлив. Можеби затоа можеме да изедеме цела тегла и да не се заситиме. Не е хранливо богат бидејќи пиперките прво се пржат, па се мелат и потоа се пржат, што доведува до губење на бројните придобивки од црвените пиперки и патлиџаните. Значи 100 грама ајвар приготвен дома има 4 грама јаглехидрати и само 2 грама протеини. Додека ајварот од продавница има значително повеќе јаглехидрати, бидејќи во индустриското производство се користат бројни засладувачи.
Колку калории има ајварот?
Стигнуваме до тоа дека 100 гр домашен ајвар има 78 калории, што е ниска калориска вредност. Купениот ајвар има малку повеќе, но нема да ве засити или дебелее ако го консумирате секој ден. Заради сето ова ајварот не го нарекуваме јадење, туку прилог. Најчесто се користи како намаз за леб, идеален е со оброци со месо, но и со сирење. Доколку останатите намирници се хранливо богати, ајварот ќе биде идеален намаз, бидејќи на оброкот ќе му даде прекрасен вкус, а нема да ве здебели.
Ајварот освен што е нискокалоричен, е и низок со витамини и минерали. Витамините А, Б и Ц кои се наоѓаат во црвената пиперка се губат при термичка обработка потребна за подготовка на ајварот. Единствениот витамин што се задржува во помала мера е витаминот Ц, па не можеме да кажеме дека е целосно без витамини.
Само затоа што нема многу калории, сепак, не значи дека треба да го јадеме неограничено. Како што рековме, често се користи како намаз, а лебот има исклучително висока калориска вредност, па ако додадеме многу леб, ајвар и полномасно сирење, веќе имаме сериозен калориски оброк. Затоа, клучниот збор во консумирањето на ајварот е умереноста.
Како се прави ајвар?
Доколку сакате оваа година да ги испробате своите вештини во правењето зимница, ќе споделиме со вас рецепт како да подготвите ајвар. Има многу начини и секој има свој начин што го научил во своето семејство. Ова е нашиот:
Купете 4 килограми квалитетни црвени пиперки. Овде важно е пиперката да биде цврста и свежа, за ајварот да биде поубав.
За пржење ајвар потребни ви се 2 дл сончогледово масло.
Две лажици вински оцет.
Сол по желба.
Пиперките по можност печете ги надвор на скара, а ако не, можете да ги испечете и во рерна. Печете ги додека не поцрни некој дел од лушпата и додека не омекне делот околу стеблото. После тоа, пиперките ставете ги во поголемо тенџере со капак за полесно да потпурат и да се лупат. Овде можете да додадете лута пиперка за вкус.
Кога добро ќе се потпурат, извадете ги пиперките и почнете да ги лупите и да ги чистите од семките и стеблата. Исчистените пиперки ставете ги во сад за цедење бидејќи треба добро да се исцедат.
Во тенџерето во кое сте го полиле маслото, ставете ги претходно мелените пиперки и почнете да пржите. Кога ајварот првпат ќе зоврие, намалете ја топлината на минимум и продолжете со мешањето. Ова е најтешкиот дел од работата, бидејќи треба да бидете долго на шпорет и да го мешате ајварот. Готов е кога ќе испари целата течност, а ајварот ќе добие еднолична текстура.
Подгответе тегли за ајвар, загрејте ги во рерна пред да ја истурите смесата. Кога ќе се загреат може да се прелива ајварот, многумина после точење тураат малку масло за да нема воздух во ајварот. Што се однесува до ладењето на ајварот, секој си има свој начин, а ние предлагаме да ги ставите теглите во гајба и да ги завиткате со ќебе 24 часа.