Готвите ориз на класичен начин – го готвите во тенџере додека не испари водата? Според една неодамнешна студија, овој метод на готвење може да биде недоволен за отстранување на арсен од оризот, пишува Independent.
Покрај индустриските токсини и пестициди кои се наоѓаат во почвата, арсенот се задржува и во оризот, а оваа хемикалија е поврзана со бројни здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес и рак, како и проблеми со развојот.
Спротивно на тоа, најбезбедниот начин да се готви ориз е да се остави да впие преку ноќ, а потоа да се исплакне додека водата не стане чиста.
Патем, присуството на арсен во оризот го докажа Енди Мехарг, професор по биолошки науки на Универзитетот Квинс во Белфаст, кој тестираше три начини за готвење ориз за програмата на Би -Би -Си „Верувај ми, јас сум доктор“.
Во првата постапка, професорот Мехарг прво го тестираше највообичаениот начин за готвење ориз. На едниот дел од оризот стави два дела вода, а водата „испари“ при готвењето и тој откри дека нивото на арсен останува исто.
На друг начин, тој истури пет исти делови на вода на дел од оризот. Вишокот вода беше исфрлен по готвењето, и се покажа дека нивото на арсен е преполовено.
Третиот метод се состои во оставање на оризот во вода преку ноќ – нивото на токсични материи е намалено за 80 проценти.