Нутриционист објаснува кои намирници не треба да ги комбинираме
Нутриционистката Натали Вагнер предупредува на важноста на правилната исхрана и истакнува дека не само индивидуалните намирници, туку и нивната комбинација може да има значително влијание врз нашето здравје. Иако одредени комбинации на храна се корисни и се надополнуваат една со друга, има и такви кои можат негативно да влијаат на нашето варење, апсорпцијата на хранливи материи и целокупното здравје.
Овошје после оброк
Една од комбинациите што нутриционистката ве советува да ги избегнувате е да јадете овошје веднаш по оброк што содржи протеини, како месо, риба или мешунки. Тоа може да доведе до побавно варење и ферментација на храната во стомакот, што може да предизвика непријатност, надуеност и проблеми со варењето. Наместо тоа, се препорачува да го консумирате овошјето како ужина, помеѓу оброците, за да го олесните варењето и максимално да ги искористите хранливите материи од него.
Избегнувајте шеќер и рафинирани јаглехидрати
Уште една комбинација што треба да се избегне е конзумирање на големи количини шеќер и рафинирани јаглехидрати заедно. Кога се консумираат заедно, овие состојки може да предизвикаат зголемување на нивото на шеќер во крвта, што може да доведе до остри падови на енергијата и промени во расположението. Исто така, таквата комбинација може да придонесе за зголемување на телесната тежина и ризик од развој на дијабетес тип 2. Нутриционистката препорачува наместо тоа да се фокусирате на балансирани оброци кои содржат цели зрна, протеини, здрави масти и овошје или зеленчук со помала содржина на шеќер.
Млеко и кисели производи
Исто така, се препорачува да се избегнува комбинација на млечни производи и храна која содржи кисела супстанција како што се агруми или домати. Киселината од овие намирници може да го попречи варењето и да предизвика киселини или стомачни проблеми. Доколку сакате да консумирате млечни производи, нутриционистката советува тоа да го правите одделно од оброците кои содржат кисела храна, за да се зачува оптимално варење и апсорпција на хранливите материи.