среда, 15. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Не се добра комбинација: Овие намирници не треба да се комбинираат бидејќи може да имаат негативно влијание врз здравјето

Не се добра комбинација: Овие намирници не треба да се комбинираат бидејќи може да имаат негативно влијание врз здравјето

Нутриционист објаснува кои намирници не треба да ги комбинираме

Нутриционистката Натали Вагнер предупредува на важноста на правилната исхрана и истакнува дека не само индивидуалните намирници, туку и нивната комбинација може да има значително влијание врз нашето здравје. Иако одредени комбинации на храна се корисни и се надополнуваат една со друга, има и такви кои можат негативно да влијаат на нашето варење, апсорпцијата на хранливи материи и целокупното здравје.

Овошје после оброк

Една од комбинациите што нутриционистката ве советува да ги избегнувате е да јадете овошје веднаш по оброк што содржи протеини, како месо, риба или мешунки. Тоа може да доведе до побавно варење и ферментација на храната во стомакот, што може да предизвика непријатност, надуеност и проблеми со варењето. Наместо тоа, се препорачува да го консумирате овошјето како ужина, помеѓу оброците, за да го олесните варењето и максимално да ги искористите хранливите материи од него.

Избегнувајте шеќер и рафинирани јаглехидрати

Уште една комбинација што треба да се избегне е конзумирање на големи количини шеќер и рафинирани јаглехидрати заедно. Кога се консумираат заедно, овие состојки може да предизвикаат зголемување на нивото на шеќер во крвта, што може да доведе до остри падови на енергијата и промени во расположението. Исто така, таквата комбинација може да придонесе за зголемување на телесната тежина и ризик од развој на дијабетес тип 2. Нутриционистката препорачува наместо тоа да се фокусирате на балансирани оброци кои содржат цели зрна, протеини, здрави масти и овошје или зеленчук со помала содржина на шеќер.

Млеко и кисели производи

Исто така, се препорачува да се избегнува комбинација на млечни производи и храна која содржи кисела супстанција како што се агруми или домати. Киселината од овие намирници може да го попречи варењето и да предизвика киселини или стомачни проблеми. Доколку сакате да консумирате млечни производи, нутриционистката советува тоа да го правите одделно од оброците кои содржат кисела храна, за да се зачува оптимално варење и апсорпција на хранливите материи.