Чили пиперките се богати со антиоксиданси кои го штитат нервниот систем и видот. Го поттикнуваат лачењето на желудечниот сок, варењето и го забрзуваат метаболизмот. Состојките како капсаицинот во чили пиперките имаат антивирусни и антибактериски својства, па помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем.
Помагаат и при слабеење
Благодарение на витаминот К2 (менакинон), чилито помага во заздравувањето на раните, односно игра важна улога во згрутчувањето на крвта. Исто така, се верува дека витаминот К2 го штити срцето и крвните садови, спречувајќи развој на атеросклероза. Лутите пиперки често се садат во тегли на внатрешен двор и градина или можете да ги купите на пазар. Добро се сушат, дури и замрзнати и не е потребно да се одмрзнуваат за да се користат во јадења. Поради нивната пикантност, тие се јадат во мали количини, а вишокот можете да го зачувате и подоцна да го користите во зачинети супи, исечкани во грав, мексикански јадења и сосови. Одлично се комбинираат со чорби, јадења од зеленчук и месо.
Ако сакате пополни вкусови, додадете чили наместо бибер и други зачини. Добро оди со чоколадо. Растопете го темното чоколадо и додадете го чилито. Ваков десерт јадете во умерени количини после оброк. Помага во намалување на шеќерот во крвта и го промовира варењето и слабеењето.