Состојки:
600 гр јаболка
300 гр брашно
350 мл грчки јогурт
200 гр шеќер + 80 гр шеќер
3 јајца
150 мл масло
50 мл сок од лимон
2 лажици путер
3 лажички прашок за пециво
2 лажички цимет
половина лажичка сода бикарбона
малку сол
Постапка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте го или намастете го плехот за печење, и соединете го маслото, шеќерот, јогуртот, сокот од лимон, јајцата и ванилата во поголем сад.
Излупете ги јаболките, исечете ги и истурете во смесата. Потоа додадете брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, малку цимет и измешајте додека не се згусне. Измешајте го остатокот од циметот со 80 грама шеќер (може и кафеав), потоа додадете путер и оставете го настрана.
Прво истурете половина од смесата во тавата, потоа истурете ја смесата од шеќер, цимет и путер, па додадете ја другата половина од смесата. Печете околу 50 минути со алуминиумска фолија и отстранете ги на крајот. Користете чепкалка за заби за да проверите дали тортата е печена.
Најдоброто нешто во врска со овој бисквит е тоа што може да стои на собна температура до 4 дена, додека останува вкусно за јадење.