среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

НЕОДОЛИВО ЈАДЕЊЕ ОД ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА: Искористете ги остатоците од празничната храна на НАЈВКУСЕН НАЧИН (РЕЦЕПТ)

НЕОДОЛИВО ЈАДЕЊЕ ОД ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА: Искористете ги остатоците од празничната храна на НАЈВКУСЕН НАЧИН (РЕЦЕПТ)

Киш од варени јајца – пробајте го ова јадење и често ќе го правите

По Велигден најчесто се случува да имаме вишок бојадисани јајца, па домаќинките бараат рецепти за да ги искористат на најдобар и највкусен начин. Затоа ви носиме јадење по кое жените на социјалните мрежи „полудеа“ – киш од варени јајца, бидејќи со својот вкус ги маѓепсува сите што го пробале!

Што ви треба од состојки?

За тестото и филот:

200 гр брашно

90 гр путер

70 мл вода

5 варени јајца

1 китка млад кромид

150-200 гр шунка

За прелив:

5 јајца

200 гр кисела павлака

100 мл млеко

пармезан

Подготовка:

Најпрво исечкајте го младиот кромид кој веднаш ќе го пропржите. Во еден сад соединете ги: брашното, солта, иситнетиот путер и ладната вода. Потоа замесете тесто, па развлечете го и ставете го во тава за тарт. Потоа исечкајте ја шунката и соединете ја со пржениот кромид.

На ред дојдоа варените јајца кои треба да се исечат на прстени. Кога ќе завршите, истурете го тестото со кромидот и шунката, па наредете ги сечканите јајца. Останатите јајца изматете ги со павлаката, млекото и пармезанот, па прелијте сè. Загрејте ја рерната на 180°C и печете околу 30 минути.