Дали некогаш сте користеле коцки за супа на поинаков начин во кујната? Ако не сте, еве неколку одлични идеи за сите начини на кои можете да ги користите коцките за супа во подготовката на храната.
Првиот и наједноставен начин е да изрендате коцка бујон и со добиениот прав посипете го месото по ваш избор, како зачинета сол или зачин, пред да готвите. Можете да користите рендана бујон коцка како директна замена за сол за печен зеленчук.
Рендањето на коцките за супа може да биде првиот чекор во создавањето на сопствените зачини кои ќе го збогатат вкусот на скарата.
Ако додадете малку бибер со рендана говедска коцка, ќе добиете совршено зачинет стек, а коцката пилешко со малку сечкани домати и ким ќе му даде на вашето јадење мексикански шмек…
А маринадите се повеќе се прават со коцка за супа. Комбинирајќи го со сос од домати, вино или оцет и маслиново масло, ќе добиете вкусна маринада за пилешко.
Можете исто така да измешате мелени коцки пилешко со лимон, лук и оригано за едноставна, елегантна маринада – совршено оди со медитеранските јадења. Во овие случаи, не треба да ставате сол во садот.
Иако можеби мислите дека ниту еден вистински готвач не би го направил тоа, тие ги користат овие трикови. Мешаат сецкани коцки со маслиново масло за да се карамелизира месото, а со нивна помош прават совршен сос од црвено вино и малку пченкарен скроб.
Коцката за супа можете да ја користите и кога готвите компири, тестенини, кускус или рижото. Ќе го добијат вкусот на течноста во која се варат и сите ќе се запрашаат што сте им додале.
Се претпочитаат и во чорбата од праз, коцката бујон е суштинска компонента во неа, но и во салатите.
Земете дел од коцката и заедно со сок од лимон или оцет, масло, сенф (и некои билки по желба) ставете ги во блендер или ќе добиете одличен прелив за салата. А ако додадете малку мед или јаворов сируп, кој е се попопуларен кај нас, и употребите јаболков оцет, слатко-киселиот вкус ќе ве воодушеви на зелената салата, јајцата, пилешкото…