Оваа салата се подготвува на многу едноставен начин, а она што оди со неа е тоа што е многу популарна кај гурманите и сите ја обожаваат. Доколку се придржувате до оригиналниот рецепт, задолжително е дека со неа оди кајмак, а не крем сирење или павлака, но доколку немате кајмак нема да погрешите со споменатите состојки.
Состојки:
500 гр урда
лажица масло
3 лажички мелена слатка пиперка
2 лажици кајмак
3 чешниња лук
сол
лажица мелена пиперка
Подготовка:
Прво треба да ги подготвите сите состојки. Значи, прво ситно исецкајте го лукот.
Потоа во еден сад додадете го сирењето, па кајмакот и соединете. Потоа додајте ги другите состојки, а ако се полесни состојките измешајте сè со миксер да се соедини се.
Можете сами да одлучите како ќе го послужите урнебесот и со кое јадење, но важно е да знаете дека мора да го чувате во фрижидер најмалку 3 часа пред да го консумирате.