петок, 19. јануари 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Ова ни готвачите не го знаат! Еве како да го одмрзнете месото за само неколку минути – ви треба само 1 состојка!

Ова ни готвачите не го знаат! Еве како да го одмрзнете месото за само неколку минути – ви треба само 1 состојка!

За да се одмрзне дури и мало парче месо, потребни се најмалку два или три часа. Можете да го забрзате процесот со помош на микробранова печка, но има и лоша страна. Често се случува месото да се готви на површината некое време, а внатрешноста да остане замрзната.

Сепак, постои еден практично заборавен трик што го користат нашите баби, што значително го забрзува одмрзнувањето на месото.

За само 10 минути, храната ќе биде подготвена да се подготви. Потребно е да се раствори лажица обичен шеќер во топла вода, малку над собната температура (околу 40-45 степени Ц.) и да се стави парчето месо што сакате да го одмрзнете во него.

Многу е важно да го отстраните месото од вреќата, фолијата или во она што веќе сте го чувале. Затоа, натопете го „голото“ месо и само гледајте што ќе се случи ….

За само 10 минути ќе можете лесно да го исечете на парчиња од посакуваната големина – ќе се одмрзне!

Бонус е што шеќерот малку ќе го подобри неговиот вкус и ќе го направи побогат и поинтересен. Всушност, благодарение на шеќерот, тој станува мек, нежен, додека ја задржува својата текстура и вкус во целост.