Откако првите рецепти за мафини се појавија на почетокот на седумдесеттите години на минатиот век, тие се повеќе ги освојуваат срцата на гурманите. Својата популарност ја должат не само на нивниот совршен вкус, туку и на нивната лесна подготовка. Денес има толку многу рецепти за овој сладок десерт, толку што дури и социјалните мрежи се преплавени.
Мафините се прават со мешање на состојките и нивно печење, па нема шанси да не ви успеат. Наместо да правите стандардни мафини без брашно, шеќер и млеко со лактоза, заменете ги со поздрави намирници како банани, овес и бадемово млеко.
Состојки:
2 големи банани
1/2 чаша путер од кикирики
2 јајца
2 лажици јаворов сируп или мед
2/3 шолја бадемово млеко
1 лажичка екстракт од ванила
2 чаши овесна каша
1 лажичка прашок за пециво
1 лажичка цимет
1/4 лажичка сол
80-100 гр чоколадни трошки
Подготовка:
Наредете ги хартиените калапи во садот за мафини и оставете ги на страна. Во сад измешајте ги пасираните банани, путерот од кикирики, јајцата, јаворов сируп или медот, бадемовото млеко и ванилата. Добро измешајте, па додајте блендиран овес, прашок за пециво, цимет и сол. Сè добро соединете. Во смесата додадете околу 50-60 гр чоколадни трошки. Нежно измешајте и истурете во калапите. Посипете ги преостанатите чоколадни трошки и печете во загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути.