Од тестото можете да подготвите највкусни солени и слатки задоволства. Рецептот кој е идеален за појадок е напшан подолу.
Состојки:
200 мл вода
500 мл јогурт
1 лажица шеќер
10 гр сув квасец
1 лажица сол
1 лажица масло
900 гр меко брашно
+ малку брашно за мешање и развлекуваљњ на тестото
Подготовка:
Ставаме шеќер и квасец во топла вода, а потоа мешаме сè.
Ставете околу половина мерка брашно во сад, додадете го квасецот, млак до топол јогурт (не директно од фрижидер) и промешајте малку со лажица. Потоа додадете малку повеќе брашно на таа маса и повторно измешајте. Посипете го со остатокот од брашното и направете го тестото со рацете.
Додадете го маслото и измесете го тестото. Треба да биде меко,и да се лепи на прстите. Потоа развлечете го тестото на набрашнета површина и превртете го. Можете да го истегнете во правоаголник и да го исечете, а може да одвоите и мали јуфки.
Ако одделувате јуфки, расукајте ја секоја со сукало во помал круг, а потоа со кружен нож за пица поделете го тестото на 8 дела. повторете ја постапката со другите тестенини.
Така добиените триаголници пржете ги на загреано масло.