Ако не смеете да јадете јајца или не консумирате храна од животинско потекло – постои и веганска верзија на омлетот.
Потребни состојки:
- 200 мл соино млеко
- 100 гр брашно од наут
- 2 лажици прехранбен квасец
- 1 лажичка јаболков оцет
- ½ лажичка сода бикарбона
- ½ лажичка куркума во прав
- ½ лажичка лук во прав
- 1/8 лажичка црна сол по желба
- сол и бибер по желба
- растително масло
Начин на подготовка
1. Измешајте го брашното од наут со соиното млеко за да добиете мазна хомогена смеса.
2. Додајте ги сода бикарбоната и јаболковиот оцет. Добро промешајте.
3. Зачинете ја смесата со прехранбениот квасец, солта и биберот, лукот во прав и куркумата.