вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Полнети тиквички со говедско месо и кускус

Полнети тиквички со говедско месо и кускус

Интересно летно јадење со кускус.

Состојки:

200 мелено говедско месо
4 тиквички
кус куса
1 црвена пиперка
1 лук
маслиново масло
лук во прав
магдонос
сол и црн пипер
сирење по желба

Подготовка

1. Зеленчукот исечкајте го

На малку маслиново масло пропржете го кромидот и лукот, додадете пиперка и продолжете да крчкате на тивок оган со постојано мешање. Додадете го меленото говедско месо и измешајте. Оставете да се готви на тивок оган.

2. Излупете ја кората

Излупете го и исцедете го сокот. Тоа што сте го ископале, исечкајте го на ситни парчиња и додајте го во смесата што ја крчкате.

Измешајте сè, покријте со малку вода и продолжете да готвите на тивок оган со повремено мешање.

3. Подгответе кускус

Кускусот прелијте го во сад со топла вода, оставете го да отстои во водата 5 минути, добро процедете го и додадете го во месото што го динстате.

Кога месото ќе се свари, додадете ги зачините (по вкус), измешајте сè заедно.

4. Печете

Издлабените тиквички наредете ги во огноотпорен сад, посипете ги со малку масло и ставете ги во рерна на 180С околу 15 минути.

Потоа извадете ги тиквичките од рерна, наполнете ја секоја половина со одредена количина динстано месо, одозгора посипете со рендано сирење и печете ги 10 до 15 минути.

Извадете ги тиквичките од рерна, оставете ги малку да се изладат и послужете!