Ако сакате грав, еве рецепт за сочно тавче гравче.
Состојки:
половина килограм грав
половина кг кромид
глава лук
бибер
сол
ловоров лист
лута пиперка, слатка зачинета пиперка
масло (околу 259 мл)
Подготовка:
Добро измијте го гравот, потоа истурете вода (доволно за да се впие). Гответе неколку минути, додадете вода, исплакнете го гравот и налијте нова вода.
Додадете масло, бибер и ловоров лист. Гответе го гравот без мешање. Внимавајте да не го сварите целосно.
Исечете го кромидот во прстени, потоа динстајте на тивок оган десет минути. Додадете пиперки, бибер и сол, и добро измешајте.
Подгответе го тенџерето; истурете малку масло на дното во кое сте го динстале кромидот, истурете неколку лажици грав, премачкајте го кромидот и лукот, па повторно додадете грав и кромид … Последниот чекор треба да биде гравот, а потоа истурете маслото над нив.
Печете околу половина час во рерна.