четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Посна бајадера со лешници: Рецепт кој љубоморно ќе го чувате

Посна бајадера со лешници: Рецепт кој љубоморно ќе го чувате

Благодарение на комбинацијата од лешници и ореви, оваа торта има посебен вкус кој долго ќе се памети

За време на празничната сезона трпезата е незамислива без бајадера. Овој десерт брзо се прави, може да се чува долго време и е подеднакво вкусен и во посна и во мрсна варијанта.

Иако повеќето домаќинки ја подготвуваат бајадерата со мелени ореви, таа е многу повкусна кога ќе се додадат мелени печени лешници. Благодарение на ова јаткасто овошје, мирисот на колачот е различен, исто како и текстурата, а начинот на подготовка не се разликува од класичната мрсна бајадера.

Состојки:

– 500 гр мелени посни бисквити

– 300 мл вода

– 200 гр растителен маргарин

– 400 гр шеќер

– 200 гр чоколадо за готвење

– 2 лажици масло

– 200 гр ореви

– 200 гр печени лешници

Подготовка:

Посебно смелете 150 грама печени лешници и 200 грама ореви, па оставете ги на страна. Преостанатите 50 грама печени лешници издробете ги за да останат малку поголеми парчиња.

Истурете вода во тенџере, додадете шеќер и маргарин и варете додека не зоврие. Тргнете го тенџерето од оган, додадете ги мелените ореви и мелените бисквити, па сè убаво измешајте и поделете на два еднакви дела.

На пареа растопете 100 грама чоколадо, истурете во половина од смесата за бајадера и додадете мелени лешници, како и оние дробените. Овој дел од смесата сипете го во тава, а потоа прелијте го со вториот дел од смесата за бајадерата од ореви, мелените бисквити и шеќер, вода и маргарин.

На пареа растопете ги преостанатите 100 грама чоколадо со две лажици масло, а потоа премачкајте ја глазурата врз бајадерата и држете го колачот во фрижидер додека не се стегне.

Се сече и се сервира.