сабота, 9. март 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Принцес крофни, рецепт за најдобрите слатки

Принцес крофни, рецепт за најдобрите слатки

Принцес крофните се омиленото уживање на сите генерации, жолтиот фил е најпознатиот фил, но можете да изберете нешто друго.

Состојки:

За тестото:

250 мл вода
125 мл масло
2 лажици шеќер
150 гр брашно
4 јајца

За филот:

800 мл млеко
4 жолчки
120-250 гр шеќер
10 гр ванилин шеќер
130 гр брашно
125 гр путер

Подготовка:

Измешајте ги водата, зејтинот и шеќерот. Оставете да зоврие, па тргнете го од шпоретот. Додадете просеано брашно и соединете со жица. Оставете да се излади околу 5 минути. Се мати, па се додаваат јајцата и се матат по секое додавање.

Истурете во шприц за колачи, а потоа во тава обложена со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 30 минути. Не ја отворајте рерната додека се пече тестото. Кога е готово, исклучете ја рерната и оставете да се олади околу 10 минути.

Загрејте го млекото (500 мл) и изматете ги жолчките со ванилиниот шеќер и шеќерот, потоа додадете го брашното и измешајте, па постепено истурете го преостанатото млеко и соединете сè. Варете со постојано мешање додека не се згусне.

Кога ќе биде готово тргнете от шпоретот и оставете да се излади. Додадете путер на собна температура и изматете. Крофните пресечете ги на половина, а потоа ставете го филот во празнината.