среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Пржен ориз: Лесен рецепт за вкусен ручек кој ќе биде готов за помалку од 10 минути

Пржен ориз: Лесен рецепт за вкусен ручек кој ќе биде готов за помалку од 10 минути

Експертите за готвење тврдат дека ќе го добиете најдобриот вкус на ова јадење ако го подготвите со застарен и сув ориз што сте го зготвиле претходниот ден и го чувате во фрижидер преку ноќ.

Ви го пренесуваме рецептот за наједноставната варијанта на пржен ориз со малку зеленчук и матени јајца.

Состојки:

700 гр варен ориз
70 гр замрзнат грашок
3 чешниња лук
3 супени лажици путер
3 лажици соја сос
2 моркови
2 јајца
1 мал кромид
½ лажичка масло од сусам
сол и црн пипер

Подготовка:

Загрејте една лажица путер во вок или поголема тава, па на неа испржете изматени јајца. Испржените јајца извадете ги од тавата и оставете ги на страна.

Во истото тавче загрејте уште една лажица путер и пропржете ги кромидот и морковот кои сте ги исечкале на помали парчиња. Пржете сè заедно со малку сол и бибер околу четири до пет минути додека зеленчукот не омекне.

Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно уште половина минута.

На едната страна од тавата ставете го зеленчукот, а од другата растопете ја последната лажица путер.

Во тавата додадете го сварениот ориз, замрзнатиот грашок, соја сосот и маслото од сусам и сè измешајте со зеленчукот. Пржете на висока температура околу три минути додека оризот не ги „впие“ сите вкусови и стане крцкав.

Вратете ги јајцата во тавата, измешајте сè и послужете топло. Украсете со парче млад кромид. Добар апетит!