Лазањите станаа едно од омилените италијански јадења на нашите простори. Сочниот месен сос помеѓу неколку редови тенко тесто навистина му дава на јадењето неодолив вкус. Добрата вест е што можат да се направат и во посна варијанта, а подеднакво добар е и вкусот.
Јадење кое е заситено, воедно и вкусно, ќе ги воодушеви стомаците на вашите драги луѓе.
Состојки:
1 пакување лазањи (500 гр)
400 гр спанаќ
500 мл сојно млеко или било кое друго растително млеко по избор
50 гр брашно
маслиново масло
2 средни главици кромид
4 чешниња лук
500 мл доматен сос
сол, бибер
сушен босилек
свеж босилек за декорација
Подготовка:
На маслиново масло и малку вода пропржете ситно сечкан кромид. Потопете ги снегулките од соја и оставете да отстојат околу половина час.
Во кромидот додадете соја и сè измешајте, а потоа додадете две чешниња мелени лук. Во оваа смеса ставете свеж или замрзнат спанаќ и сок од домати и оставете малку да се динста. Зачинете сè по вкус. На малку маслиново масло пропржете две чешниња лук, додадете брашно уште малку да се пржи, па на млаз сипете растително млеко и сварете бешамел. Зачинете по вкус.
Дното на садот за печење намачкајте го со маслиново масло, ставете ја кората за лазањи, ред фил од спанаќ, прелијте со бешамел сосот и така додека го имате материјалот. Последната кора прелијте ја со сок од домати.
Готовите лазањи оставете ги малку да се изладат, па исечете ги на парчиња со саканата големина и послужете. Послужете со свежи листови босилек.