Пред сè, купете чисти и неоштетени јајца и задолжително измијте ги со млака вода пред да ги варите.
Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – фарбање јајца.
Покрај естетиката, важно е да се грижиме и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично стојат многу – прво чекате од петок до недела, а потоа стојат на масата додека не ги изедете (барем 2-3 дена), еве неколку од најважните совети за купување:
– Купете чисти и неоштетени јајца;
– Кога варите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;
– Ако не обоите јајца природно или со помош на храна од силни бои, кога купувате бои во вреќи, земете ги оние што се обележани како бои за храна;
– Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да ги готвите и украсите;
– Насликајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;
– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или ако се вадат неколку пати од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.