Кога во лето ќе почувствувате потреба да го почестите вашето сетило за вкус со некој десерт, а во исто време немате желба да подготвувате каква било торта или да печете во рерна, можете да се свртите кон едноставни рецепти кои не бараат многу напор.
Еден таков рецепт е и мусот од праски кој ви го претставуваме.
Покрај тоа што е лесен за подготовка, тој е и совршено, кремасто летно освежување и одличен придружник во борбата против високите температури. Непотребно е да се каже колку најмладите ќе бидат воодушевени од овој рецепт.
Состојки:
– 500 гр праски
– две лажици сок од лимон
– четвртина шолја ладна вода
– лажичка желатин
– третина шолја шеќер
– шолја слатка павлака
– грст ореви
Подготовка:
Излупете ги праските и исечете ги на парчиња. Ставете ги во блендер, внатре исцедете го лимонот и изблендирајте ги овие состојки. Желатинот се раствора во тенџерче со ладна вода, се остава да отстои 5 минути, па се додава шеќерот. Потоа вклучете го шпоретот и варете го желатинот само 2 минути.
Кога ќе биде готово, истурете ја слатката павлака и желатинот во блендерот и вклучете го уште 30 секунди за да се соединат состојките. Смесата истурете ја во помали чинии или чаши и ставете ја во фрижидер да се стегне и излади.
Одозгора наредете сецкани ореви како декорација.