Докажан рецепт за сите љубители на слатко тесто, но и цимет… Уживајте!
Состојки:
За тестото:
100 гр путер
360 мл млеко
кесичка квасец
640 гр брашно тип 400
50 гр кафеав шеќер
прстофат сол
За преливот:
100 гр путер на собна температура
100 гр кафеав шеќер
3-4 лажички мелен цимет
2 лажички мелен кардамон
За премачкување:
јајце
шеќерни зрна или листови бадем
Подготовка:
Стопете го путерот, додадете го млекото и загрејте да биде топло. Одвоете неколку лажици млеко и додадете квасец. Во сад измешајте ги брашното, шеќерот, кардамонот и солта.
Додадете квасец, млеко и путер, па замесете тесто. Префрлете се на подлога, месете 3-5 минути и оставете да отстои околу еден час. Обложете ја тавата за печење со хартија за печење. За филот измешајте го омекнатиот путер со шеќерот и зачините. Поделете го тестото на два дела.
Дел од тестото префрлете го на основата, измешајте, па развлечете го во правоаголник 28 x 43 cm. Премачкајте со половина од филот, размачкајќи до рабовите. Се тркала во ролат и се сечат прстени со дебелина од околу 1,5 см.
Наредете ги во плех со пресекот нагоре. Повторете со другата половина од тестото и филот. Вклучете ја рерната на 225 степени. Оставете го пецивото на оган околу 45 минути, премачкајте го со јајцето, па посипете со шеќерни зрна или ливчиња бадеми. Печете 10 минути.