вторник, 28. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

СТАНЕТЕ МАЈСТОР ЗА ПРАВЕЊЕ СУТЛИЈАШ: Трикот е во една состојка која му дава посебен вкус (РЕЦЕПТ)

СТАНЕТЕ МАЈСТОР ЗА ПРАВЕЊЕ СУТЛИЈАШ: Трикот е во една состојка која му дава посебен вкус (РЕЦЕПТ)

Еве како да станете мајстор за сутлијаш.

СОСТОЈКИ:

200 гр ориз
50 гр суво грозје
1 пудинг од ванила
400 мл млеко
1 ванилин шеќер
цимет
по желба кора од лимон

ПОДГОТОВКА:

Оризот убаво се мие, се вари во 700 мл. вода и кога ќе зоврие додадете 300 мл млеко, ванилин шеќер и шеќер по желба. Додадете суво грозје.

Во 400 мл. млеко сварете го пудингот, засладен по желба. Топлиот пудинг измешајте го со сварениот сутлијаш.

Оставете да зоврие две минути, а потоа прелијте го во длабоки чинии. Посипете со цимет и уживајте во ова фантастично кремасто задоволство.