Сурутката е еден од најдобрите пијалоци за чистење на црниот дроб. Лицата кои имале жолтица или имаат таканаречен замастен црн дроб треба да се придржуваат до посебен режим на исхрана и да ја вклучат сурутката во своето дневно мени.
Но, кај многумина постои дилема – дали е подобро да се користи крава или козја и која од нив може подобро да ја искористи нашиот организам?
Одговор на ова прашање даде гастроентерологот проф. д-р Воислав Перишиќ.
– Сурутката може да помогне при бројни проблеми, нуди солидна количина на протеини, на оние со аминокиселини кои брзо се вградуваат во мускулите, објаснува д-р Перишиќ.
Според него, тоа значи дека нема процес на варење, апсорпција и циркулација, туку протеинот оди директно во мускулите и црниот дроб.
– Нема маснотии, а ако се одлучите за козја сурутка, уште подобро – советува гастроентерологот и додава дека треба да земате од половина литар до литар и половина, со 300 грама сирење.
Тоа е, објаснува тој, голема количина поради лактозата, која ја менува pH вредноста на дебелото црево и го детоксицира. Помалата столица, која ја предизвикува овој мек шеќер, нема да биде проблем.
Кравјата сурутка има подобар вкус, но козјата е поздрава. Ќе го подобрите неговиот вкус ако на литар сурутка додадете шолја сок од лимон и три или четири лажици мед, советува проф. Перишиќ.
Тој додава дека липидите од козјото млеко директно се метаболизираат, поради што пациентите се чувствуваат многу подобро, пооптимистично и поенергично денот по пиењето сурутка.
– Кога црниот дроб е болен, ниту мозокот, ниту мускулите не се добри. Во сурутката има серотонин, па оттука и подобро расположение кај пациентите кога ќе почнат да пијат сурутка, вели гастроентеролог.
Но, со сурутка, како и со многу други „народни лекови“ може да се претера. Проф. Перишиќ истакнува дека дијареата е еден од знаците дека сме внеле поголема количина на сурутка. Сепак, тој смета дека оваа последица не е ризична за пациентите на кои им е дијагностицирано заболување на црниот дроб, бидејќи преку дијареата се ослободуваат токсични метаболити.