недела, 7. април 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Сувите смокви се зимска суперхрана: Помагаат во намалување на холестеролот и високиот крвен притисок

Сувите смокви се зимска суперхрана: Помагаат во намалување на холестеролот и високиот крвен притисок

Сувите смокви се вистинска суперхрана, а оваа намирница му дава дополнителна енергија на нашиот организам во текот на зимските месеци.

Сувите смокви се богати со минерали, витамини и антиоксиданси. Од друга страна, важно е да знаете дека тие имаат значително повеќе калории од свежото овошје, поради што не се добри доколку следите диета. И свежите и сувите смокви содржат значителни количини на витамини од групата Б, како што се ниацин, пиридоксин, пантотенска киселина и фолна киселина.

Овие материи, кои ги има во изобилство во смокви, учествуваат во метаболизмот на јаглехидратите, протеините и мастите. Витамините од Б-комплексот се особено важни за функцијата на мозокот, особено за доброто расположение.

Сувите смокви се богати со минерали како што се калциум, цинк, калиум, селен, железо и бакар. Железото и бакарот се потребни за создавање на црвените крвни зрнца, додека калиумот е важна компонента на клетките и телесните течности и помага во регулирањето на отчукувањата на срцето и крвниот притисок.

Според нутриционистите, смоквите можат да помогнат при неколку здравствени проблеми:

Спречуваат запек
Како што тврдат нутриционистите, во три овошки од смокви можеме да најдеме дури пет грама природни влакна. Високата концентрација на природни влакна во смокви ќе помогне за здравата функција на цревата и ќе овозможи редовно варење и подобар метаболизам.

Смоквите можат да помогнат во намалувањето на холестеролот во крвта
Смоквите содржат пектин, природно влакно кое лесно се апсорбира и поминува низ дигестивниот тракт, а со тоа го отстранува вишокот холестерол и го пренесува во екскреторниот систем за да се елиминира од телото.

Помагаат да се намали крвниот притисок
Смоквите имаат високо ниво на калиум и низок натриум, па затоа се совршен борец против високиот крвен притисок. Тоа ги прави и релаксирачка храна, па благотворно делуваат на нашите нерви помагајќи ни да се смириме на природен начин. Покрај овие здравствени проблеми, смоквите можат да бидат корисни и за зајакнување на коските, лекување изгореници и рани, контролирање на дијабетесот, отстранување на плускавците …
Сувите смокви се одлична, здрава ужина која ќе ве засити и ќе ви даде дополнителна енергија.