петок, 19. јануари 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Три намирници кои го зголемуваат нивото на кератин: Одлични се за здрава коса, кожа и нокти

Три намирници кои го зголемуваат нивото на кератин: Одлични се за здрава коса, кожа и нокти

Кератинот е суштински протеин што нашето тело го произведува за да формира коса, нокти и кожа. Се наоѓа и во други делови од телото, вклучувајќи ја и слузницата на внатрешните органи и жлездите.

Оптималното ниво на кератин може да го подобри изгледот на кожата, косата и ноктите, поради што се повеќе се гледа како состојка во козметичките производи.

Но, покрај локални третмани и козметика збогатена со кератин, можно е да се зголеми нивото на овој протеин преку внесување на одредени намирници.

Сладок компир
Иако не е претерано популарен во нашите краишта, слаткиот компир се повеќе се препорачува за конзумација од страна на лекарите и нутриционистите. Богат е со влакна, калиум и бета-каротен, кој влијае на изгледот на кожата и може да спречи оштетување на клетките. Исто така, бета-каротенот или витаминот А игра важна улога во развојот и регулацијата на кератинот, наведува „Дермато ендокринологија“. Само еден печен сладок компир со средна големина содржи дури 156 проценти од препорачаната дневна вредност на витамин А.

Јајца
Тие се богати со биотин, протеини и други хранливи материи. Имено, едно варено јајце содржи 10 микрограми биотин или 33 отсто од препорачаната дневна доза. Биотинот може да има корисни ефекти врз производството на кератин и синтезата на протеините. Покрај биотин, едно јајце му обезбедува на телото 6,25 грама протеини неопходни за телото да произведува кератин. Јајцата можат да бидат одлична храна за да го помогнат производството на кератин.

Лосос
Овој вид риба содржи изобилство на протеини, биотин, витамин Д и омега-3 масни киселини, односно клучни хранливи материи кои можат да го поддржат производството на кератин. Како што е наведено на веб-страницата „Nutritionvalue“, порција варен лосос од 142 грама содржи дури 27 грама протеини или 54 отсто од препорачаната дневна вредност.