Покрај домашната супа со фиде или кнедли, секоја домаќинка во готвачот треба да има рецепт за бела чорба.
Може да се јаде како оброк со сезонска салата, а може да се послужи и за неделен ручек пред главното јадење.
Состојки:
400 гр месо (телешко, говедско или пилешко), 1 китка зеленчук (морков, пашканат, магдонос), 1 целер, 1 главица кромид, 3-4 средни компири, 4-5 лажици ориз, 1 жолчка од јајце, малку павлака за готвење.
Подготовка:
Ставете го месото да се свари, а кромидот исчистете го и исечете го на половина. Половините ставете ги на шпорет да се варат. Кога ќе се сварат, додадете го кромидот во тенџерето каде што се готви месото. Кога месото е блиску до крајот на готвењето, додадете исчистена китка зеленчук и целер.
Гответе додека сè не омекне. Процедете ја супата за да ги додадете оризот и компирите исечкани на коцки, исто така исечкајте го месото како и морковите и целерот. Кога ќе се сварат компирите, направете паста од брашно и вода, па варете уште неколку минути.
Кога супата малку ќе се олади, додадете ги жолчките кои сте ги изматиле со кремот за готвење и измешајте.