Боранијата со кисела павлака од рерна е вистинското јадење за неделен ручек.
Здраво е и вкусно, а нема да ви одземе многу време за подготовка.
Состојки:
1/2 кг боранија или избор
2 мали компири
2 моркови
1 главица кромид
4 чешниња лук
1/2 лажичка мелена папрака пиперка
масло
зачини, сол
200 гр кисела павлака
2-3 јајца
1 домат исечкан на коцки
магдонос
Подготовка:
На масло се пропржува ситно сечканиот кромид, се додаваат моркови на кругови, па се динста и се додава исчистената боранија. Додадете малку вода и динстајте околу 20 минути.
Се трга од оган, се додава црвен пипер, зачини, сечкан лук, сечкан магдонос и домати исечкани на коцки.
Јајцата се матат малку со вилушка и се додава павлаката.
Се додава во боранијата, и по желба одозгора може да се додаде рендано сирење. Се пече на 22-230 степени околу 30-40 минути додека убаво не порумени.