Вишните не се само вкусни, туку содржат и витамини, минерали и бројни соединенија со моќни корисни ефекти за нашето здравје. Иако нивната форма, боја и вкус зависат од сортата, сите вишни се исклучително хранливи и полни со растителни влакна, витамини и минерали.
Ова овошје е богато со антиоксиданти, фитохемикалии, витамини, хранливи материи и растителни влакна. Сето ова може да помогне во поддршка на здраво тело, и може да го намали ризикот од одредени видови на рак.
Антиоксиданси
Високата содржина на антоцијанини им дава на црешите препознатлива темно црвена нијанса. Овие моќни антиоксиданти, еден вид фитохемиски средства, помагаат да се заштитат клетките на вашето тело од слободните радикали. Се верува дека црешите потекнуваат од Мала Азија.
Се верува дека црешите потекнуваат од Мала Азија Црешите имаат и други два моќни антиоксиданти: хидроксицинаминска киселина и перил алкохол. Фитохемикалии Оваа голема категорија супстанции го штити вашето тело од одредени ензими кои можат да доведат до воспаление, што може да помогне во намалување на болката кај болести како што е артритисот.
Витамин Ц и калиум
Вишните се добар извор на витамин Ц и калиум. Калиумот може да го намали ризикот од хипертензија и мозочен удар, а црешите имаат повеќе од јагоди или јаболка.
Влакна
Влакна од овошје, како и од цреши, помагаат да се намали ризикот од добивање рак на дебелото црево. Исто така, диетата богата со растителни влакна може да ви помогне да изгубите тежина придонесувајќи за чувство на ситост и намалување на растот на инсулин и шеќер во крвта. Истражувањето заклучи дека седум различни видови на рак се поврзани со зголемено ниво на маснотии, така што одржувањето на здрава тежина е важно и во тој поглед. Нека ви помогнат во тоа – вишни.
Свежи, замрзнати или сушени – какви вишни се најдобри
Антиоксидансите во црешата имаат сличен ефект врз нашето тело, без оглед дали ги земаме додека пиеме сок од цреша или ги јадеме како суво овошје. Сепак, добиваме малку помалку антиоксиданти со конзумирање на замрзнати цреши или јадење како компот. Добрата вест е дека без оглед во која состојба ги јадете, содржината на антиоксиданси е значајна.