Нова студија покажува дека сокот од боровинки може да го намали нивото на шеќер во крвта за неверојатни 35 проценти.
Истражувачкиот тим одлучил да ги тестира ефектите на овој сладок пијалок на модели на глувци.
„Овие глувци беа одличен модел кој многу наликува на дебелината и дијабетес тип 2 поврзан со дебелината кај луѓето“, вели еден од експертите кои работеле на ова истражување.
Тимот ставил биотрансформиран сок од боровинки во вода за глувци и го споредил со обичните пијалоци од боровинки.
Пјер С. Хадад, професор по фармакологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Монтреал, вели:
„Резултатите од оваа студија јасно покажуваат дека биотрансформираниот сок од боровинки има силен потенцијал против дебелина и антидијабет.
И покрај ветувачките резултати, истражувањето треба да се повтори кај луѓето пред да се дадат дефинитивни препораки. Сепак, ова не е прва студија која ги истакнува можните придобивки од боровинките врз шеќерот во крвта.
Друг истражувачки труд, објавен во списанието Nutrients, исто така вели дека боровинките можат да помогнат во контролата на шеќерот во крвта. Тимот им наложил на учесниците да консумираат јаглехидрати со или без боровинки.
Тестовите на крвта потоа покажале дека групата јаглехидрати од боровинки има пониски скокови на шеќерот во крвта 15 минути по јадење.
Овие резултати сугерираат дека боровинките може да му помогнат на вашето тело да го контролира шеќерот во крвта откако ќе јадете едноставни јаглехидрати.
Покрај тоа, боровинките можат да помогнат во регулирање на крвниот притисок и намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот и триглицеридите.